La 16 ani și-a dat părinții în judecată!

0
411

La 16 ani și-a dat părinții în judecată! Este decizia luată de o tânără din Botoșani care vrea să iasă de sub tutela propriilor părinți pentru că vrea să fie independentă.

Aceasta a deschis deja, la Judecătoria Botoşani, o acţiune prin care cere să i se recunoască capacitatea de decizie şi exerciţiu, cu alte cuvinte independenţa totală faţă de părinţi.

Judecătorii se confruntă destul de rar cu aceste situații, dar este în conformitate cu legea din România care permite unui minor să iasă de sub tutela părinţilor.

Legea este în felul următor, pentru a putea depune o asemenea cerere, minorul trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Să aibă minim 16 ani împliniţi, să dispună de un venit propriu şi să aibă acordul scris al ambilor părinţi, adoptatorilor sau curatorului. În cazul în care există acordul doar al unuia dintre părinţi, minorul mai poate obţine ieşirea de sub tutelă doar adresându-se instanţei de judecată.

Așadar, în termeni de specialitate, acţiunea intentată de adolescenta în vârstă de 16 ani din Botoşani se numeşte „emanciparea minorului” și reprezinta eliberarea unei persoane, indiferent de vârstă, de sub puterea căreia îi era supusă, ceea ce înseamna că respectiva persoană devine liberă şi independentă din absolut toate punctele de vedere.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here